Er zijn helaas teveel jongeren die, om verschillende redenen, niet of bijna niet naar school gaan. Problematieken en onderliggende oorzaken die wij in de praktijk tegenkomen zijn onder andere:
- angstproblematieken
- slaapproblemen
- (grote) leerachterstanden
- Sociale problematiek
- Faalangst
Deze problematieken zijn vaak klein begonnen en worden vaak pas laat gesignaleerd. Gesprekken met zorgcoördinatoren, afdelingsleiders, samenwerkingsverband, leerplichtambtenaren en soms nog meer hulpverlenende partijen volgen en er wordt gezocht naar passende oplossingen. Deze oplossingen zijn niet altijd voor handen en vergen bijna altijd maatwerk. Wij merken bij veel van onze jongeren dat ze “hulpverleningsmoe” zijn en juist graag concreet met een vak of interesse bezig gaan.
Vanuit onze leer-zorgroute gebruiken wij onderwijs als middel om samen met de jongeren hun kwaliteiten te ontdekken. Vanuit die kwaliteiten kijken we in een persoonlijk maatwerktraject naar haalbare doelen. Je kunt hierbij denken aan het weer langzaam uit huis komen, een route terug naar school (of deels terug naar school), certificaten halen voor één of meerdere vakken of een diploma halen via staatsexamen.
Waar wij aan werken is:
- Structuur
- Dagritme
- Zelfvertrouwen
- Toekomstperspectief
Door onze jarenlange ervaring met de begeleiding van deze jongeren weten wij dat er altijd een intrinsieke motivatie is om te leren. Belangrijk is dat je de juiste knop vindt.
Door schoolwerk te gebruiken kunnen jongeren laagdrempelig instromen en in een veilige omgeving werken aan hun gestelde doelen.